Octavian Jurma face profeții: ‘Marți vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri’. Specialistul vorbește despre o simetrie suprinzătoare a valurilor

sursa foto: antena3.ro

Octavian Jurma estimează că România va înregistra marţi aproape 6.000 de cazuri de COVID-19, iar media acestei săptămâni va rămâne în jurul acestei valori. În cel mai optimist scenariu, cercetătorul apreciază că este posibil să existe o scădere cazurilor începând din luna august şi o nouă creştere în perioada septembrie-octombrie.

„Chiar și așa, viteza de creștere a internărilor în rândul copiilor rămâne la valori mai ridicate dacât în rândul adulților, trend care sper să se inverseze de săptămâna viitoare. Marți vom înregistra în jur de 6.000 de cazuri, iar media acestei săptămâni va rămâne în jurul acestei valori. Vestea bună este că, dacă accelerația continuă să scadă, e posibil să ne menținem sub 10.000 de cazuri până în luna august când ne putem aștepta la un vârf al valului 6 și la intrarea în platou sau faza descendentă”, scrie Jurma pe Facebook.

Acesta vorbește despre o simetrie suprinzătoare a valurilor.

„Astfel, în 2020 am avut un debut al valului 2 tot în luna iunie în urma suspendării legii carantinei. Faza de creștere a durat 8 săptămâni și a fost urmată de un platou în luna august și o revenire într-o nouă fază de creștere de 8 săptămâni în luna septembrie, după deschiderea școlilor. În total, valul 2 din 2020 a avut 16 săptămâni de creștere accelerată separate de un platou de 7 săptămâni. În 2021, valul de vară a început în iulie și faza ascendentă a durat 15 săptămâni. Deși valul 5 Omicron-BA1 a produs de aprope 4 ori mai multe cazuri decât valul 3-Alpha, durata fazei ascendente este tot de 6 săptămâni pentru ambele valuri de iarnă. Dacă scădem cele 2 săptămâni de creștere produse de BA2 în martie, valul 6 Omicron-BA5 de vară debutează tot la 16 săptămâni de valul de iarnă ca în 2021.Poate fi doar o coincidență, însă dacă există o corelație ne putem aștepta să avem și în acest final de an tot 16 săptămâni de creștere în total. Aceste săptămâni pot fi cumulate într-un singur val ca în 2021 sau în două faze/valuri succesive că în 2020”, arată acesta.

Așadar cel mai optimist scenariu, spune Jurma, acum este platou sau faza descendentă în august, urmată de o nouă fază de creștere în septembrie – octombrie.

Este probabil ca numărul de spitalizări și decese să fie mai aproape de valorile din valul 5-Omicron-BA1/2 decât cele din valul 4-Delta, deci situația va fi dificilă dar gestionabilă în spitale cel puțin până în toamna.

În privința așteptărilor pentru toamnă – iarnă, intervine necunoscuta evoluției virale care a produs deja o nouă variantă care, după primnele estimări, este mult mai infecțioasă decât BA5. Este vorba despre „Centaurus”.