ANAF a stabilit ce înseamnă să fii bogat în România. Cine sunt românii care vor fi luați în vizor

sursa foto: profit.ro

Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, arată ANAF într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică, conform Mediafax.

Proiectul arată că estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la bunurile mobile și imobile deținute, prrecum și activele financiare deținute.

Agenția Națională de Administrare Fiscală va notifica persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari, mai arată proiectul de act normativ..

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani.

Demersul definirii persoanelor cu avere mare este ca ANAF să verifice dacă acestea își plătesc taxele și impozitele.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice ANAF poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum și la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii.

Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare și derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate.

Responsabilă cu aceste acțiuni este Direcția generală control venituri persoane fizice.