Bani pentru milioane de români! Cine sunt beneficiarii acestor ajutoare de la Guvern

sursa foto: digi24.ro

Peste 4 milioane de oameni cu venituri mici vor primi un ajutor financiar de 1.400 de lei pentru încălzire, alimente și mese calde. Banii vor veni anul următor în 2 tranșe. 700 de lei în februarie și încă 700 de lei în decembrie și vor putea fi folosiți până în decembrie 2023.

Beneficiarii acestor ajutoare vor fi:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Pe de altă parte, persoanele care au un venit care depășește 2.001 lei, nu vor beneficia de ajutor, în ciuda faptului că sunt la fel de afectate de scumpirile uriașe din ultima perioadă.

Listele finale vor fi întocmite de Ministerul Muncii iar voucherele vor fi distribuite de Poșta Română.

Ministrul Marcel Boloș arată cum va funcționa cardul de energie

„Am gândit acest mecanism prin Poșta Română, pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic.”, a precizat Marcel Boloș, la Antena 3 CNN.

„Avem cele două tranșe, 700 de lei, de două ori pe an. Și aici avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe din octombrie-noiembrie și continuă până în luna martie-aprilie.

Acest card de energie nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poștal. Banii se virează de către MIPE în conturile de la Poșta Română și de acolo poșta încarcă aceste sume în conturi de mandat poștal.

La poștă te prezinți cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care dorești să le achiți și, prin poștă, flexibilizăm posibilitatea de a deconta consumurile energetice.”, a mai precizat ministrul.

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru:

energie electrică
energie termică în sistem centralizat
gaze
butelie
lemne pentru foc
păcură
peleți și alte materiale de încălzire