Bulgaria ne-a luat-o iar înainte! Lovitură grea pentru toţi românii dată de Comisia Europeană

sursa foto: pixabay

Nu se schimbă banii în România, Bulgaria ne-a luat-o iar înainte! România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari, se arată într-un comunicat publicat de Executivul comunitar.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Comisia Europeană a concluzionat că Croația este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce va aduce numărul statelor membre din zona euro la douăzeci.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro. Potrivit concluziilor raportului:

  • Doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.
  • Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.
  • Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb.
  • Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul constată că Croația îndeplinește cele patru criterii nominale de convergență și că legislația sa este pe deplin compatibilă cu cerințele tratatului și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE.

Adoptarea de către Croația a monedei euro

Având în vedere evaluarea Comisiei și luând în considerare factorii suplimentari relevanți pentru integrarea economică și convergență, inclusiv evoluția balanței de plăți și integrarea piețelor produselor, forței de muncă și financiare, Comisia consideră că Croația îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Prin urmare, Comisia a adoptat, de asemenea, propuneri de decizie a Consiliului și de regulament al Consiliului privind introducerea monedei euro în Croația.

Consiliul va lua deciziile finale privind adoptarea monedei euro de către Croația în prima jumătate a lunii iulie, după discuții în cadrul Eurogrupului și al Consiliului European și după ce Parlamentul European și BCE și-au dat avizul.

Prin urmare, raportul marchează un pas crucial și istoric în drumul Croației către adoptarea monedei euro.

Evaluarea globală a gradului de pregătire

În toate statele membre din afara zonei euro examinate, cu excepția Croației, raportul constată, de asemenea, că legislația națională în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislația UEM și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE.

Totodată, Comisia a analizat și factorii suplimentari menționați în tratat, care ar trebui luați în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenței. Această analiză arată că statele membre examinate sunt, în general, bine integrate din punct de vedere economic și financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilități macroeconomice și/sau trebuie să abordeze probleme legate de mediul lor de afaceri și de cadrul lor instituțional, care pot prezenta riscuri pentru sustenabilitatea procesului de convergență.

Punerea în aplicare eficace a reformelor și a investițiilor prevăzute în planurile lor naționale de redresare și reziliență va aborda principalele provocări macroeconomice. În cazul Ungariei și Poloniei, planurile sunt în prezent evaluate de Comisie pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate criteriile de evaluare.