Dezastru pentru România, pe fondul războiului din Ucraina: Banca Mondială a modificat prognoza de creștere economică

sursa foto: pixabay

Banca Mondială a modificat prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an, de la estimarea din ianuarie de 4,3%, conform unui raport care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est, scrie Mediafax.

Instituția a majorat în schimb creșterea PIB din 2023 la 4,1%, de la estimarea de 3,8% din ianuarie.

România ar urma să consemneze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai arată raportul.

Raportul menționează că forța de a economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de severitatea ostilităților din regiune.

Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esențială pentru o dezvoltare durabilă și ecologică.

Presiunile asupra inflației din partea sectorului energetic și a piețelor alimentare pun la încercare redresarea și necesită acțiuni echilibrate din partea BNR.

O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă, pentru că guvernul va trebui să susțină redresarea economică, susținând în același timp și stabilizarea macroeconomică.
Pe termen mediu, deficitul va urma o tendință descendentă, dar este probabil să rămână peste 3 la sută din PIB.

Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației.

Un război prelungit în Ucraina ar putea însă împinge creșterea în teritoriu negativ și să conducă la o creștere a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.