Fermierii sunt în pragul falimentului. Solicitarea făcută Guvernului

sursa foto: Facebook

Fermierii au solicitat guvernului includerea agriculturii în rândul sectoarelor vizate de plafonarea preţurilor la energie. Ei avertizează că altfel majorările de preţ vor fi inevitabile, iar piaţa internă va depinde în întregime de preţurile impuse din exterior.

Există de asemenea şi riscul ca alte ţări să nu mai permită exportul unor produse în eventualitatea unei crize alimentare.

În Europa, legumicultorii avertizează că vor exista probleme de aprovizionare din cauza crizei energetice. Aceştia trebuie să facă faţă nu numai creşterii explozive a preţurilor la energie, dar şi a celor la îngrăşăminte, ambalare şi transport.

Organizaţiile semnatare sunt Federaţia Naţională Pro Agro, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP).

„Fermierii noştri se află astăzi sub limita supravieţuirii. Seceta devastatoare, bolile animale (pesta porcină africană la porci, gripa aviară la păsări, scrapia la ovine), creşterile masive de preţuri la materiile prime şi la utilităţi (energie electrică, combustibil, gaz) i-au adus pe fermieri în pragul falimentului. Este o realitate tristă faptul că, fără măsuri urgente de susţinere din partea statului român, mulţi fermieri autohtoni vor fi nevoiţi să îşi închidă activitatea iar producţia naţională de carne – în special în ceea ce priveşte carnea de porc şi pasăre – este în pericol să dispară”, se arată în documentul citat.

Fermierii avertizează, în context, că majorările de preţ pentru consumatorul final vor fi inevitabile astfel încât acesta nu va mai avea altă opţiune în afara produselor din import, iar piaţa naţională va depinde în întregime de sortimentele şi preţurile impuse de alte pieţe externe.

Mai mult, aceştia arată că nu se ştie, pentru moment, dacă alte ţări care acum exportă produse alimentare vor mai permite exportul unor produse esenţiale precum carnea în eventualitatea unei crize alimentare.

„Considerăm că, în această perioadă dominată de multiple tensiuni şi incertitudini, protejarea agriculturii ca şi sector care poate asigura siguranţa alimentară pentru populaţia ţării este de o importanţă strategică naţională. Astfel, una dintre măsurile evidente solicitate cu insistenţă de către fermierii români şi care ar putea fi adoptată cu rapiditate de către factorii de decizie din România o reprezintă introducerea agriculturii în rândul sectoarelor pentru care se aplică recentele prevederi privind plafonarea preţului la energie electrică. Apreciem includerea industriei alimentare ca sector pentru care se aplică deja această plafonare, însă trebuie să ne întrebăm ce va putea procesa această industrie fără materia primă provenită din fermele româneşti?. Tocmai de aceea, având în vedere rolul fundamental al fiecărei ferme în ceea ce constituie lanţul securităţii alimentare, susţinem necesitatea aplicării plafonării preţului la energie electrică pentru toţi fermierii din agricultură, indiferent de dimensiunea şi amprenta economică a acestora”, se arată în documentul citat.

Potrivit comunicatului, cele patru asociaţii asigură peste 80% din producţia naţională de păsări şi porcine.