Hidroelectrica începe furnizarea de energie electrică în Republica Moldova

sursa foto: gov.ro

Hidroelectrica va începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova în noaptea de joi spre vineri, anunță ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova – Andrei Spînu, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că prin OUG 138/2022, care a fost adoptată miercuri, a fost modificată OUG nr. 119/2022 astfel că „în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”.