Marea Britanie are cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani

sursa foto: pixabay

Inflația din Marea Britanie a sărit luna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, intensificând presiunea asupra premierului Boris Johnson și a ministrului său de finanțe, Rishi Sunak, pentru a atenua presiunea asupra costului vieții, scrie Reuters.

Rata anuală a inflației a urcat la 7,0% în martie de la 6,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din martie 1992 și cu mai mult decât se așteptau majoritatea economiștilor într-un sondaj Reuters.

Creșterea de la o lună la alta a fost cea mai mare pentru această perioadă a anului de când au început înregistrările Oficiului Național de Statistică, în 1988.

Creșterile de prețuri pe scară largă, de la combustibilul pentru vehicule la alimente și mobilă, au stat la baza acestei creșteri.

Gospodăriile se confruntă cu cea mai mare reducere a costului vieții de când au început înregistrările, în anii 1950, potrivit previziunilor bugetare din Marea Britanie.

Inflația britanică a cunoscut o creștere fără precedent în ultimul an, urmând un model similar cu cel al majorității celorlalte economii avansate, pe măsură ce prețurile energiei au crescut și dificultățile lanțului de aprovizionare au persistat.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a împins prețurile la energie și mai sus, iar luna trecută, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară al Marii Britanii a prognozat că inflația va atinge un maxim al ultimilor 40 de ani, de 8,7%, în ultimul trimestru din 2022.

Piețele financiare sunt aproape sigure că Banca Angliei va majora ratele dobânzilor de la 0,75% la 1% pe 5 mai, înainte de a le duce la 2%-2,25% până la sfârșitul anului 2022, deși mulți economiști se așteaptă ca aceasta să fie mai puțin agresivă.

BoE estimează că creșterea economică va încetini puternic în cursul acestui an, pe măsură ce presiunile legate de costul vieții vor crește.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.