Români jecmăniți la factura de energie: Unii furnizori au mărit prețurile ca să ia mai mulți bani de la stat

sursa foto: romaniatv

Mai mulţi furnizori de energie electrică au fost identificaţi de ANRE că ar fi crescut artificial preţurile pentru a primi compensaţii mai mari de la stat.

Potrivit ANRE, furnizorii pot fi suspectaţi de manipulare de piaţă, iar unii au solicitat, prin diverse metode, compensarea aceleiaşi energii de două ori. Până în prezent ANRE a primit 239 de cereri de decontare din care a soluţionat 62.

Astfel, aproape 35 de milioane de lei au fost plătite pentru lunile noiembrie, decembrie şi o parte din ianuarie. Alte 35 de cereri care însumează 8 milioane de lei, au fost respinse.

„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului”, a precizat ANRE, prin intermediul unui comunicat.