România va avea prima centrală cu mini reactor nuclear din Europa. Suma uriașă dată de SUA

sursa foto: Facebook

SUA acordă României un grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici ceea ce va avansa proiectul primei centrale nucleare SMR din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am participat la ceremonia de semnare a contractului prin care Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) acordă un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici recent înființată de Nuclearelectrica si E-Infra. Grantul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România”, a anunțat ministrul Popescu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară și un plan de execuție a analizei de impact asupra mediului.

„Studiul FEED continua studiul USTDA recent finalizat în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opțiuni tehnologice și o foaie de parcurs pentru acordarea de licențe pentru proiectul SMR. O nouă dovadă că România și SUA au un parteneriat strategic solid pentru întărirea securității și independeței energetice”, a precizat Popescu.