Românii își pot amâna ratele la bănci, e oficial! Care sunt condițiile

sursa foto; pixabay

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

Prevederile se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză.

Măsura amânării plății ratelor la împrumuturi va fi acordată doar celor care nu au restanțe atât la data solicitării, cât și în ultimele șase luni înainte de această dată.

Pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor, cei interesați vor trimite celor ce instituției ce le-a acordat împrumutul o solicitare în acest sens, în format tipărit sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță. Răspunsul creditorului va trebui să vină în 30 de zile.

Cu excepția persoanelor fizice, solicitanții vor trebui să depună și o declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată față de aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, vor putea cere amânarea ratelor cei ce nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul în ultimele trei luni anterioare intrării în vigoare a măsurii.

Nu în ultimul rând, vor putea cere aplicarea măsurii doar cei ce nu se află în insolvență/ incapacitate de plată la data solicitării amânării și nu sunt subiectul unei proceduri de executare silită inițiată de un alt creditor.