Ședință crucială la BNR în prag de iarnă. Ratele românilor ar putea crește

sursa foto: digi24.ro

BNR are programată marți ultima şedinţă de politică monetară din 2022, iar analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de înăsprire a politicii mo­netare, majoritatea anticipând ma­jorarea dobânzii-cheie cu 0,5 puncte procentuale (pp), de la 6,25% până la 6,75%. În octombrie banca centrală a surprins piaţa cu o creştere de 0,75 pp, peste estimările celor mai mulţi economişti.

Există şi varianta creşterii ratei-cheie cu 0,75 pp, la 7%, în scenariile unor analişti. La şedinţa de politică mo­netară precedentă, din octom­brie, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 pp, de la 5,5% până la 6,25%, du­pă ce şi în august creşterea a fost tot cu 0,75 pp, de la 4,75% până la 5,5%, iar în iulie ritmul de creştere a fost mai mare, cu 1 pp, de la 3,75% până la 4,75%.

BCR vede mai pro­ba­bilă o majorare a dobânzii-cheie cu 0,50 pp la ultima şedinţă de po­litică mone­tară din acest an, până la 6,75%, dar nu exclude şi un salt de 0,75 pp.

„Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază (0,5 pp-n.red.) la 6,75% la şedinţa Consiliului de administraţie din 8 noiembrie. Există şi o probabilitate semnificativă pentru o creştere de 75 pb după ce cifrele inflaţiei din ultimele luni au depăşit prognoza BNR din august. Mediana sondajului Bloomberg este de plus 50 puncte de bază. Rata facilităţii de credit, care rămâne instrumentul operaţional relevant în cadrul politicii de gestionare fermă a lichidităţii, ar trebui să ajungă la 7,75%“, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, potrivit Mediafax.

El anticipează că acesta este punctul terminal, punctul de vârf, pentru ciclul curent de creştere a dobânzii-cheie, cel puţin pentru o perioadă, deşi este probabil ca BNR să lase uşa deschisă pentru noi majorări dacă datele macro o vor cere.

Rata anuală a inflaţiei s-a apropiat în luna septembrie de 16%, depăşind aşteptările. Cea mai recentă prognoză a BNR din august privind inflaţia indică un nivel de 13,9% pentru inflaţia de la finalul lui 2022 şi de 7,5% pentru decembrie 2023.

Consiliul de administraţie al BNR urmează să aprobe astăzi şi raportul trimestrial asupra inflaţiei, respectiv prognoza actualizată a inflaţiei IPC, care, pe baza celor mai recente date, ar trebui să fie modificată mai sus, crede economistul-şef al BCR.