Cardul familial: reduceri la alimente, maşini, combustibil, servicii bancare, educaţie

sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Ministrul Familiei Gabriela Firea susţine Cardul pentru familiile numeroase, în baza căruia aceste familii cu trei sau mai mulți copii să aibă mai multe beneficii, aşa acum există în multe state europene.

„Familiile numeroase, cu 3 sau mai mulți copii, care muncesc și își duc copiii la școală trebuie să simtă mai mult susținerea statului. Ei sunt adevărații eroi ai acestor zile în care dificultățile economice afectează din ce în ce mai multe familii”, susține Gabriela Firea, care a avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Familiilor Numeroase (ASFANU).

Ministrul spune că a discutat despre implicarea Ministerului familiei în iniţiative comune privind imaginea şi recunoaşterea familiei numeroase in societate, prin Legea familiilor numeroase, un Card pentru familiile numeroase, aşa acum există în multe state europene, in baza căruia aceste familii sa aibă beneficii: reduceri la alimente, maşini, combustibil, servicii bancare, educaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, asigurări, turism, restaurante, servicii medicale.

Firea mai declară că a abordat şi problema sprijinului care poate fi acordat pentru susţinerea familiilor numeroase în cazul înscrierii la creşă, grădiniţă, activităţi extraşcolare.

„Există multe mame care sunt nevoite să renunţe la serviciu atunci când apar mai mulţi copii, pentru că nu-şi permit costurile unei educaţii timpurii sau copiii talentaţi în diferite domenii care nu-şi pot urma pasiunile din cauza costurilor ridicate în cazul familiilor numeroase. Provin dintr-o familie cu 4 copii şi ştiu cât de veselă este viaţa cu mai mulţi fraţi dar şi câte nevoi şi probleme apar, inevitabil. Părinţii sunt primii care se străduiesc ca viaţa copiilor lor să fie cât mai bună, dar şi autorităţile trebuie să se implice”, spune ea.

Potrivit Gabrielei Firea, „România trece de ani de zile printr-o criză demografică profundă”.

„Ca ministru al familiei, tineretului şi egalităţii de şanse militez pentru sprijinirea atât a familiilor tinere, care trebuie încurajate, cât şi a celor “ cu state vechi”. Fără familii sănătoase şi fericite, viitorul acestei ţări este în pericol. Conform unui studiu recent făcut de ASFANU, în 2021 erau 225 540 de familii numeroase în România, în creştere cu peste 15% faţa de 2020”, mai spune ministrul Familiei.