Ciucă și Ciolacu, întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas

sursa foto: zf.ro

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut luni, o întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, în contextul participării, la Tokyo, la funeraliile de stat organizate în memoria fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe, informează Executivul.

„Angajamentul președintelui Ratas, atât ca prim-ministru al Estoniei, cât și ca președinte al Riigikogu, are o contribuție deosebită la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Coordonarea intereselor României și Estoniei în cadrul Uniunii Europene și NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Inițiativa Celor Trei Mări și B9”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

Discuțiile din cadrul întrevederii s-au axat asupra situației de securitate din regiune. În acest context, premierul a menționat sprijinul politic, economic și umanitar acordat de România Ucrainei și Republicii Moldova, precum și contribuția țării noastre la securitatea regională și la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, cu precădere pe Flancul Estic, potrivit sursei citate.

„Creșterea rezistenței sectorului energetic, prin obținerea independentei energetice a fost un punct de interes al convorbirilor. Prim-ministrul a subliniat că România sprijină o abordare comună pentru securitatea aprovizionării în UE și necesitatea unor măsuri pro-active coordonate. Înalții demnitari au agreat continuarea acțiunilor de dezvoltare a cooperării economice și de încurajare a investițiilor reciproce. Premierul Nicolae Ciucă a menționat că România apreciază participarea la Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă NATO din Tallinn și este interesată de experiența Estoniei în sectorul digital. Președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, a apreciat relațiile bilaterale în continuă dezvoltare și contribuția României la garantarea securității regionale și intărirea Flancului Estic al NATO”, se menționează în finalul comunicatului.