De Ziua Armatei României, preşedintele Klaus Iohanis a convocat o şedinţă a CSAT. Subiectele aflate pe agendă

sursa foto: politico.eu

Demisia ministrului apărării a avut loc la o zi înainte de şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de preşedintele Klaus Iohannis, astăzi, la Palatul Cotroceni. La reuniune se va discuta despre situaţia de securitate din regiune, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru ţara noastră, dar şi despre îmbunătăţirea situaţiei energetice a României.

Tot astăzi este sărbătorită Ziua Armatei României, printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în bazele internaţionale în care se află militari români.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia militară şi religioasă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Evenimentul începe la ora 10,00 şi include schimbarea gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române, dar şi depuneri de coroane de flori.

La ora 12,00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Capitală) va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

La ora 13,00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziţia temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârşitul Primului Război Mondial şi prin care suveranii Românei deveneau Regele şi Regina tuturor românilor.

La ora 19,00 va începe retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timişoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Mai multe manifestări vor avea loc în restul ţării. Astfel, în Satu Mare şi la Păuliş, la Monumente ale Ostaşului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la ora 10,00, respectiv 12,30.

La ora 14,00, la Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3.800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.