Elena Udrea, mesaj din închisoare: ‘Am o problemă cu modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferat la noi’

sursa foto: antena3.ro

Elena Udrea scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook că nu este de acordul cu „modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferată” în România. Reacția fostului ministru vine Cristian Cioacă, polițistul condamnat că și-ar fi ucis soția, pe avocata Elodia Ghinescu, se află în permisie, pentru a doua oară în ultimele trei luni.

Fostul ministru spune că mamele condamnate nu pot ţine legătura cu copiii minori, nu îi pot vedea, iar astfel sănătatea şi binele celor mici au de suferit.

„Am o problemă cu modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferat la noi. Legislaţia privind executarea pedepselor cu închisoarea este nu doar total ineficientă, România având unul dintre cele mai mari grade de recidivă din Europa, ci şi anacronică, ilogică, aberantă, în anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevărate drame umane, drame care nu aduc niciun beneficiu societăţii, doar distrug vieţi”, scrie Udrea, duminică, pe contul său de Facebook.

Aceasta condamnă status-quo-ul judiciar şi spune că „legea actuală nu face nicio diferenţă între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii şi o mamă condamnată pentru furt din magazine, ori abuz în serviciu, eventual cu un copil mic sau mai mulţi”.

Totodată, Udrea spune că mamele sunt de departe de a fi privilegiate în comparaţie cu bărbaţii singuri, fără copii şi condamnaţi pentru omor. „Nu doar ca în ambele cazuri vizitele se pot primi doar în condiţiile în care se foloseşte un “ dispozitiv de protecţie” un geam care ajunge să separe pe mamă de copilul ei, dar şi în ceea ce priveşte dreptul de a menţine contactul cu familia al deţinuţilor, tratamentul este identic”.

Fostul ministrul scrie că legislaţia „nu are în vedere, în niciunul din aspectele pe care le tratează, situaţia copiilor al căror mame sunt în detenţie” iar „asta arată lipsa de înţelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emoţională a copiilor, evitând pe cât este posibil dobândirea de către aceştia a unui comportament de risc, în condiţiile în care este demonstrat cu studii recente, ultimul realizat anul acesta în Statele Unite, că copii ale căror mame sunt în detenţie rămân cu trauma pentru restul vieţii şi un procent important dintre aceştia ajung să încalce legea ei înşişi”, conchide Udrea.