Fără centre de plasament în România, obiectivul Gabrielei Firea: ‘Ne străduim ca acest proces complicat să decurgă cât mai rapid’

sursa foto: Facebook

Ministrul Familiei Gabriela Firea afirmă vineri, într-o postare pe Facebook, că în următorii doi ani vor fi închise şi ultimele 73 de centre de plasament care mai funcţionează în România, nouă dintre acestea, chiar până la sfârşitul acestui an. Conform ministrului, în aceste centre stau aproximativ 1900 de copii.

„În următorii doi ani, închidem și ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în România. Astfel, toți copiii aflați în grija statului vor crește în medii mai prietenoase. 9 centre se desființează până la sfârșitul anului, 52 își vor închide porțile în 2023 și restul în 2024. Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în țară, în urmă cu 20 de ani.
Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, un obiectiv pe cât de important, pe atât de ambițios: accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament din țară.
Toți copiii trebuie să crească într-o familie! Și în cazul celor aflați în grija statului, trebuie create condiții ca într-o familie, iar aceste condiții pot fi obținute doar în locuințele de tip familial, nu în centre mari de plasament.
Soluțiile cele mai bune sunt reintegrarea în familia naturală sau extinsă, ori adopția. Însă, dacă aceste variante nu sunt posibile, ne rămâne doar soluția asistenților maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial.
Avem acum încă 73 de centre de plasament clasice, în care stau aproximativ 1900 de copii. Par multe, dar sunt de șapte ori mai puține decât în urmă cu 20 de ani, când funcționau peste 500 de astfel de instituții, în care erau îngrijiți aproape 100.000 de copii. Asta este realitatea, acestea sunt cifrele!
Există toate premisele ca încă 9 să se închidă până la sfârșitul anului, iar estimările arată că alte 52 vor fi închise în 2023. Asta înseamnă că ultimele 12 centre de plasament din România vor dispărea în 2024! Sunt eforturi mari făcute la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, împreună cu echipa de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ca să ajungem la această reușită.
Ne străduim, așadar, ca acest proces complicat să decurgă fără probleme și să fie cât mai rapid. Trebuie să înțelegem însă un lucru: închiderea acestor centre nu este un proces pur tehnic, în care punem un lacăt pe o ușă. Cum spuneam, ele adăpostesc în continuare în jur de 1900 de copii, iar prioritatea noastră absolută sunt acești copii, pentru ei trebuie să găsim soluții în primul rând.
Potrivit modificărilor aduse Legii 272/2004, începând cu luna octombrie este interzisă funcționarea altor servicii de tip rezidențial, cu excepția celor prevăzute de lege, adică a celor pentru care există în derulare contracte de finanțare pentru proiecte de închidere, a căror implementare se finalizează după acest demers. Mai clar spus, până la această dată, furnizorii de servicii sociale publici și privați au fost obligați să prezinte soluțiile identificate și aprobate pentru închiderea instituțiilor vechi și pentru găzduirea copiilor în spații mult mai potrivite nevoilor lor. Avem toate aceste planuri deja în derulare, așa încât avem toate datele să susținem răspicat că nu există cale de întoarcere în privința acestor centre.
Vom continua să monitorizăm îndeaproape acest proces de dezinstituționalizare și vă asigur că nu vom accepta nicio scuză și nicio derogare de la termenele asumate și stabilite prin lege”, scrie Firea pe Facebook.