Gabriela Firea, către Nicolae Ciucă: ‘Revenirea la reglementarea pieţei energiei, propusă de PSD, este o soluţie care se impune’

sursa foto: digi24

Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD şi ministru al Familiei şi Tineretului, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că revenirea la reglementarea pieţei energiei, propunere făcută de PSD, este „o soluţie care se impune după plafonarea şi compensarea” preţurilor.

„Revenirea la reglementarea pieţei energiei, propusă de noi, este o soluţie care se impune după plafonarea şi compensarea care sunt acum în vigoare. Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflaţiei, oprirea scumpirilor şi implicit ar menţine puterea de cumpărare. Şi, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul ţării”, spune Firea.

Ea arată că „sunt două lucruri distincte, plafonarea din prezent şi propunerea PSD de reglementare”.

„Reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîţu-Orban, care a provocat şi alimentat nebunia scumpirilor.Plafonarea care se face acum, şi care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă preţuri libere, ”de piaţă” la producători şi plafon de preţ al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferenţa de preţ se plăteşte de la buget, sub forma compensărilor”, explică ea.

Potrivit Gabrielei Firea, plafoanele sunt:

La electricitate :
o 0,68lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mic sau egal cu 100 de kwh
o 0,8 lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mare de 100 kwh
o 1 leu/kwh pentru non-casnici
La gaz
o 0,31 lei/kWh, pentru casnici
o 0,37 lei/kWh pentru non-casnici cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh.
„Marea problemă a sistemului actual este preţul gigantic la care a ajuns să se tranzacţioneze energia. Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preţ mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia şi cu peste 200 de euro superior celui din Germani.
Este evident că piaţa energiei este profund dezechilibrată şi în toată lumea guvernele acţionează sau pregătesc intervenţia statului, inclusiv prin naţionalizări ale unor companii gigant, care asigură utilităţile vitale societăţii precum electricitatea sau gazul”, arată Firea.
Potrivit ministrului PSD, ”în România, a funcţionat bine procedura reglementării, există instituţii şi expertiză în acest sens, iar condiţiile actuale – crize majore suprapuse, penurie, război – justifică pe deplin renunţarea la liberalizarea pieţei, cel puţin pe o perioadă limitată”.
„Altfel, problemele doar se acutizează şi vor deveni insurmontabile. Am discutat aceste teme importante cu presedintii de la sectoare, parlamentarii si consilierii social democrati”, mai spune Firea.