Gabriela Firea se opune vehement interzicerii avortului: ‘Nu mai vrem încă o generaţie a decreţeilor. Au murit 10.000 de femei în acei ani’
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a prezentat vineri o poziţie publică privind interzicerea avortului, dezbătută în această perioadă în Statele Unite ale Americii.
”Susţin cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viaţa şi corpul lor! Militez pentru drepturile femeilor, ca ele să ia decizii pentru propria viaţă şi pentru propriul lor corp. Nu aş mai fi vorbit pe acest subiect, pentru că mi-am spus opinia clar la audierea din Parlament pentru funcţia de ministru. Având în vedere discuţiile din spaţiul public, cu privire la interzicerea avortului în alte state, reafirm ce am spus: femeile trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, de consiliere, de îndrumare, astfel încât, împreună cu familiile, cu persoanele apropiate, cu duhovnicul să ia cea mai bună decizie în viaţa lor”, a scris Firea pe Facebook.
Ea afirmă că nu va fi niciodată de acord să interzicem drepturi prin care ne întoarcem în trecut, într-una din cele mai negre perioade pe care le-a trăit acest popor.
”Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară. Căci la asta se va ajunge în orice societate care va impune o astfel de lege. Istoria recentă a dovedit-o cu vârf şi îndesat. Nu aşa vom creşte natalitatea, interzicând drepturi. Nu mai vrem încă o generaţie a decreţeilor. Au murit 10.000 de femei în acei ani, pentru că au încercat să facă singure ceea ce medicilor le era interzis”, arată ministrul Familiei.
Potrivit Gabrielei Firea, ”orice stat este liber să decidă pentru poporul său”.
”România se luptă însă, în continuare, cu mentalităţile. Pentru asta, întreaga societate, toţi oamenii politici, toate instituţiile trebuie să-şi unească forţele pentru o mai bună informare a tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală sau la ce poate însemna o sarcină. Suntem fruntaşi la mame adolescente, iar multe dintre aceste sarcini au apărut din greşeli sau din lipsă de informare”, arată ea.
Firea spune că se bucură că a fost aprobată în Parlament legea care introduce orele de educaţie sanitară în şcoli.
”Să nu se ascundem după degete, de mult ori copiii ştiu mai multe decât ne imaginăm noi, părinţii. Dar ei trebuie să primească şi informaţii corecte, de la persoane pregătite în acest domeniu. Educaţia sanitară va fi predată începând din clasa a VIII-a şi doar cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, prin programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală”, menţionează Firea.