Klaus Iohannis, despre interzicerea importurilor de petrol și gaz rusesc: ‘Sprijinim propunerea Comisiei Europene. România este pregătită’

sursa foto: digi24

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, printre care se numără interzicerea importului de petrol rusesc în alte state, că România sprijină această propunere, iar Guvernul României lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.

„Propunerea făcută de Comisie e una pe care o sprijinim. Această propunere prevede o renunțare graduală în următoarele șase luni la importul de petrol rusesc. Tematica nu e nouă. Despre renunțarea la importurile de petrol și gaz rusesc se discută de multă vreme și noi ne-am pregătit pentru această discuție. Guvernul lucrează la soluții sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante și aceste variante sunt în discuție, iar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită și va face față dacă în final se hotărăște această abordare”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că Germania mai are 15% dependenţă de petrolul rusesc, iar aceste cote se restrâng.

„Aveţi dreptate, o mare parte a resurselor de energie, economia germană le-a luat în trecut din Rusia. Cotele se restrâng vizibil şi în prezent, dacă îmi amintesc ultimele cifre, la petrol la aproximativ 15% de dependenţă, astea sunt ultimele cifre ale Ministerului Economiei. 15% dependenţă de Rusia. Este o cifră care s-a redus drastic, iar guvernul federal deja cu privire la această reducere a dependenţei şi în cadrul negocierilor celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care negociază şi un embargo al petrolului, nu ştiu exact care sunt propunerile şi care prevăd termene diferite de trecere pentru statele care încă depinde de petrolul rusesc. Însă cred că se va ajunge ca, la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, să se concretizeze în următoarele zile”, a explicat preşedintele Germaniei.

Șeful Comisiei Europene a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea celei mai importante bănci rusești și interzicerea televiziunilor ruse pe frecvențele europene, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei, scrie Reuters.

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

„Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

”Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru toată Rusia”, a spus ea, aplaudată de sală.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022, a precizat von der Leyen. Ea s-a angajat să reducă la minimum impactul asupra economiilor europene.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.