Klaus Iohannis poate spune adio funcției de șef al NATO. Americanii au dat verdictul: o femeie este favorită

sursa foto: presidency.ro

Mandatul norvegianului Jens Stoltenberg în fruntea NATO se va încheia în septembrie anul viitor. Astfel, sunt vehiculate diverse nume de posibili înlocuitori. Potrivit oficialilor americani, citați într-un articol semnat de The New York Times, principalul favorit pentru funcția de secretar general este Chrysia Freeland, în vârstă de 54 de ani, vicepremier și ministru de Finanțe al Canadei.

Dacă SUA și-ar dori să o numească pe Freeland, UE are mai multe nume, din Estonia, Slovacia și Croația. Astfel, Bruxellesul i-ar dori montați pe funcția supremă de la NATO pe Kaja Kallas (45 de ani), premer al Estoniei, pe președintele Slovaciie, Zuzana Caputova (49 de ani) sau pe președintele Croației din perioada 2015-2020, Kolinda Grabar Kitarovic (54 de ani).

Până acum, patru femei propuse pentru NATO. Marea Britanie, care a părăsit UE, dar nu și NATO, își dorește în funcție un britanic, pe ministrul Apărării, Ben Wallace (52 de ani).

Astfel, informația transmisă de Deutsche Welle, la începutul anului, despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO, ar fi, de fapt, o informație falsă.