Klaus Iohannis: ‘Securitatea Europei ar fi îmbunătățită cu România, Bulgaria și Croația în Schengen’

sursa foto: captura video

Iohannis a fost întrebat, vineri, la Praga, înainte de reuniunea informală a Consiliului European, care sunt atuurile României în legătură cu aderarea la Spaţiul Schengen, dacă ar putea fi vorba de resursele de gaz românesc şi capacităţile de transport.

„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniță, controlul migrației și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp suntem, efectiv, de facto, parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Însă, în afară de asta, dacă vorbim de solidaritate și unitate în Europa, trebuie să existe și între noi. Atunci, părerea noastră, e că toate formate care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că e important și pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline”, a spus Klaus Iohannis.

El amintește că România, Bulgaria și Croația așteaptă cooptarea în Spațiul Schengen

„Eu, personal, sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen. Acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unor experți să vină să mai verifice încă o dată să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă. Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate la Cincu”, a conchis șeful statului.