Ludovic Orban lansează acuzații grave: ‘Un fapt extrem de grav a trecut aproape neobservat’

sursa foto: digi24

Un fapt extrem de grav a trecut aproape neobservat, afirmă președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban: „Fie guvernul a pus presiune pe conducerea INS să măsluiască datele pentru interese politice, fie conducerea INS a greșit grav”.

„Un fapt extrem de grav a trecut aproape neobservat. Marți, 15 noiembrie 2022, Institutul Național de Statistică a dat un comunicat sec în care a anunțat că a revizuit creșterea economică pe primul trimestru al anului 2022 la 1,5%, după ce anunțase anterior o creștere a fost de 5,3%. INS a greșit cu 3,8%. La un PIB al României de aproximativ 240 miliarde de euro, asta înseamnă o eroare de peste 9 miliarde de euro. Aproape nimeni nu a luat poziție față de această gravă dezinformare a principalei instituții care furnizează date statistice despre evoluția economiei românești. Ca să înțelegeți gravitatea acestei mistificări a realității economice, trebuie să știți că prognozele privind evoluția economiei se fac pe baza datelor statistice”, scrie pe Facebook Ludovic Orban.

Fostul premier precizează că b Bugetul de stat, bugetul asigurărilor de stat, politica fiscală, politicile economice se bazează pe informațiile date de INS, iar statisticile la nivel european realizate de Eurostat se bazează tot pe informațiile furnizate de INS.

„În evaluarile statistice mai apar erori, dar de ordinul zecimilor. Niciodată nu s-a produs o asemenea umflare a PIB. O asemenea deformare grosolană a realității economice. Ca să înțelegeți mai clar am să dau un exemplu din medicină. Datele INS sunt ca un diagnostic, pe baza căruia se eliberează rețeta. Dacă pacientul este diagnosticat cu gastrită, dar el suferă de hepatită, tratamentul nu numai că nu îl vindecă, ci ar putea chiar să îi agraveze boala. În situația asta sunt posibile doar două explicații. Fie guvernul a pus presiune pe conducerea INS să măsluiască datele pentru interese politice, fie conducerea INS a greșit grav. O greșeală care nu poate fi trecută cu vederea. Pentru că nimeni nu va mai avea încredere în datele furnizate de institut și asta va crea o „ceață” care poate să afecteze negativ evoluțiile din economia românească. Și într-un caz, și în altul nu există decât o singură soluție pentru recredibilizarea instituției și a datelor furnizate de ea: demiterea în bloc a conduceri INS. Colegul meu, domnul deputat Ionel Dancă, a solicitat ieri (miercuri – n.r.), în plenul Parlamentului, în numele Forța Dreptei, demiterea de urgență a conducerii INS, care a girat astfel de mistificări grosolane ale datelor economice. Dacă guvernul nu va ține cont de această solicitare și va păstra în funcție garnitura compromisă de la conducerea Institutului înseamnă că de fapt își recunoaște propria vinovăție pentru falsificarea datelor”, încheie Orban.