Marcel Ciolacu, după eșecul Schengen: ‘Rămâne întrebarea de ce a mers România pe listă la pachet cu Bulgaria’

sursa foto: antena3

Liderul PSD Marcel Ciolacu a spus luni că şansa României de a adera la Schengen a fost redusă din cauza faptului că ţara noastră a intrat pe listă la pachet cu Bulgaria când a venit votul în Consiliul JAI.

„Chiar dacă Austria ar fi votat cu noi, totuşi ar fi existat votul Olandei şi atunci ar fi trebuit făcută ruperea de către Bulgaria. Trebuie o discuţie şi un demers cu fiecare stat în parte, respectiv dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria. Era normal ca Bulgaria să nu voteze splitarea din moment ce Olanda a anunţat că nu votează cu ei. E ceva ce nu a funcţionat. Cred că au fost nişte scăpări şi de la Reprezentanţa Comisiei Europene. A fost o abordare din punctul meu de vedere greşită. Rămâne întrebarea – de ce a mers în continuare România pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca la Consiliul JAI să fie o splitare între România şi Bulgaria ca să avem o şansă mai mare”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, după după reuniunea Comitetului Politic Naţional al PSD.

De asemenea, a spus că subiectul aderării Româniai la Schengen nu este pe ordinea de zi a Consiliului European din 15 decembrie.