Ministrul Câciu, acuzat că manipulează cifrele privind deficitul: ‘Arată veniturile, dar nu și cheltuielile, ascunde datoriile. Cam așa a intrat Grecia în probleme’

sursa foto: psd.ro

USR atrage atenția că cifrele din execuția bugetară pe primul semestru al anului 2022, prezentată de Ministerul Finanțelor, sunt raportate fals. În bilanțul momentului nu sunt prinse cele 40 de miliarde de lei pe care statul trebuie să le plătească pentru plafonarea prețurilor la energie, TVA-ul ce trebuia returnat, cheltuielile amânate cu concediile medicale și costurile cu dobânzile care vor exploda.

Câciu ne face cu «maimuța»! Cifrele bugetare sunt raportate fals, economia nu se conduce cu pulanul. Pe vremuri, taximetriștii ne făceau cu metoda «maimuța». Aveau un buton pe care apăsau ca să înregistreze kilometri în plus. E cam ce face Adrian Câciu cu cifrele pe buget. După ce i-a considerat «babuini» pe antreprenori, acum umblă cu metoda «maimuța» la buget, ca să spoiască cifrele”, declară Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit cifrelor lansate în spațiul public de ministerul condus de Adrian Câciu, deficitul bugetar ar fi mai mic cu 1,15% față de primul semestru al anului 2021, în contextul creșterii încasărilor la buget cu 22,9% și al majorării cheltuielilor cu 16,4%.

O parte din costul a tot ce cumpără românii merge la buget: crește prețul, crește și taxa. Inflația, care ne ustură pe toți la buzunare, le convine lui Ciolacu și Câciu: mai mulți bani de spart. O pâine mai scumpă înseamnă un TVA încasat mai mare, așa se laudă Câciu cu «încasările». Au mai mulți lei la buget, chiar dacă mai pricăjiți. Câciu a găsit metoda minune de a se salva de la înec: trăgându-se singur de păr în sus, ca baronul Munchausen. Bine, și unde e «maimuța»? «Maimuța» se ascunde în ceea ce NU se raportează. Și nu se raportează multe miliarde. Foarte multe. Care vor trebui raportate totuși la final de an. Când va fi degringoladă la deficit”, explică Cristian Ghinea.

Concret, bilanțul intermediar prezentat acum de MFP nu include:

– Țeapa cu concediile medicale. Plata concediilor medicale e amânată. Adică, dacă vă îmbolnăviți perioada aceasta, statul le trage o țeapă angajatorilor.

– Țeapa cu TVA-ul. Este clasică și e aproape regulă: când e PSD la butoane, nu restituie TVA la timp, chestie care îi ajută la raportări, dar produce blocaje în toată economia. Deși încasează cu 26,6% mai mult TVA, Câciu restituie companiilor doar cu 2% mai mult. Deci primește, dar nu plătește. TVA-ul încasat apare pe venituri, cel nerestituit nu apare pe cheltuieli, o altă «maimuță». Mediul privat rămâne cu ochii în soare: are de primit, să aștepte.

– Dobânda pe prostia PSD. Costurile cu dobânzile mărite se văd doar puțin încă, dar tot sunt mari. Vor fi accelerat mai mari.

Ne împrumutăm la nivel de 1.000 de euro pe secundă. 400 de milioane de lei pe zi, dacă vreți în lei și pe zi. Cât ați citit ultima propoziție… pac! Încă 1.000 de euro a crescut datoria. Și asta, la cea mai mare dobândă din UE. Chiar din ce raportează ministerul se vede o creștere a costurilor cu dobânda de 48% față de anul trecut. Sau, ca să zic altfel: 4 miliarde de lei în plus am plătit doar diferența de dobândă, față de anul trecut. Chestia e că suma asta va exploda, pentru că noile împrumuturi de care au disperată nevoie pentru a rostogoli datoria vin pe dobânda asta explodată. De ce a explodat? Pentru că e război în Ucraina, zice Câciu. Hai să fim serioși. Războiul afectează toată UE. Diferența de dobândă România versus Zona Euro este taxa plătită pentru că banii internaționali fug de o țară condusă cu picioarele. E taxa plătită de noi toți pentru că suntem conduși de PSD”, precizează Cristian Ghinea.

– Țeapa cu plafonarea prețurilor la electricitate și gaze. Este cea mai gravă: 40 de miliarde de lei, costul estimat de ANRE, lipsesc din acest bilanț de moment.

Țineți minte cum au venit cu soluția minune: PLAFONARE. Cuvântul magic. Găsiseră socialiștii cu epoleți mărgica magică: au oprit prețurile în loc. Am zis atunci că e o bombă bugetară de nivel nuclear. Exact asta este. USR a propus soluția de bun-simț, scăderea taxării la energie: niște lei pe care statul nu îi mai ia, omul simte imediat efectul, companiile știu la ce să se aștepte. Ei, nu! Securiștii nu gândesc așa simplu, cu libertate și claritate. Securiștii vor să aibă butonul la ei, să dea ei din pix, când și cui vor, că nu dau de la ei, ci tot de la noi. Nu contează că nu are sens economic și e bombă bugetară, important e butonul, unde e butonul. Deci Statul a zis: companiilor, voi vindeți cu prețul X și vă dăm noi de la buget ce bani nu luați de la populație. Cum nu există prânz gratis, așa nu există mărgică magică. Gândirea mistică a PSD-PNL dă cu capul în zidul realității”, explică fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

40 de miliarde de lei, datorii neplătite de Guvernul PSD-PNL, înseamnă 500 de kilometri de autostradă. Înseamnă o altă autostradă A7. Înseamnă aproape tot Programul „Anghel Saligny” pe șapte ani și lista poate continua.

Domnul Câciu ne lucrează cu «maimuța» la două capete: «uită» să arate cheltuielile cu plafonarea, cele 40 de miliarde, deși le datorează acești bani furnizorilor, dar nu uită și se îndestulează cu veniturile din inflație, mai ales din prețurile mari la… energie: TVA la electricitate și gaze, redevențe, taxe speciale pe energie, dividende de la companiile energetice de stat. Deci, domnul Câciu manipulează cifrele, cele de deficit: arată veniturile, dar nu și cheltuielile, ascunde datoriile. Cam așa a intrat Grecia în probleme: arătând cifre măsluite. Ce urmează? Ori Guvernul plătește miliardele, cum a promis, ori ne trezim cu falimente în lanț. Fix ce ne lipsește în mijlocul unei crize energetice de proporții. Aud că deja în Guvern se caută «soluții»: cum să interpreteze legea dată tot de ei ca să iasă mai puțin. Nu știu cum să vă zic, dar economia nu se conduce cu pulanul. Când gândești ca un securist obsedat de butoane și ca un socialist obsedat de populisme, la un moment dat ți se înfundă”, concluzionează Cristian Ghinea.