Ministrul Energiei dă testul în Parlament. Vot final pe moțiunea USR

sursa foto: gov.ro

Camera Deputaţilor va da, miercuri, votul asupra moţiunii simple iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu. Dezbaterile asupra moţiunii intitulate „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu” au avut loc în şedinţa de marţi.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, la dezbaterile de marţi, că moţiunea simplă a USR este pregătită ca „un ghiveci românesc cu legume”, condimentat cu „minciuni”, „exagerări” şi o „aromă inconfundabilă de panică”.

„Despre moţiune pot să vă spun că a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume, câte ceva pentru fiecare, câteva mesaje (…), totul condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică. Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun. Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant”, a declarat el.

Virgil Popescu i-a acuzat pe aleşii USR că „sabotează pe faţă România” la Bruxelles.

„USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc,” a transmis ministrul, adăugând că solicită măsuri împotriva europarlamentarilor USR care se opun energiei hidro în România şi Europa.

El a spus că Guvernul PSD – PNL a descurajat specula prin adoptarea ordonanţei de urgenţă de săptămâna trecută, susţinând că moţiunea conţine minciuni.

Popescu le-a cerut semnatarilor moţiunii să arate cât plătesc la factura de energie, menţionând că el plăteşte la locuinţa din Bucureşti o factură de 120 de lei, având un consum de 140 de kwh.

Virgil Popescu a menţionat că Guvernul, împreună cu reprezentanţii companiilor importante din energie, în care statul este acţionar majoritar, a încercat să ia cele mai bune decizii de investiţii pentru ca România să devină o ţară independentă energetic.

„România va fi, mai curând decât îşi doresc unii, independentă energetic. Anul acesta au început exploatările de gaze offshore, cu perimetrele exploatate de către BSOG. Vor urma şi perimetrele pe care Romgaz le-a achiziţionat de la Exxon până în 2026. Vor urma şi perimetrele de la Caragele deep”, a mai susţinut ministrul Energiei.

El a precizat că au fost începute investiţii în sectorul energetic „ca niciodată până acum în istoria modernă a României”, Ministerul Energiei alocând resurse în acest an mai mult decât în toţi cei 32 de ani de la Revoluţie.

Ministrul a mai spus că moţiunea este „o declaraţie politică pe steroizi”.

„Asta nu este o moţiune simplă, unii dintre autorii săi sunt mai simpli. Este o declaraţie politică pe steroizi, bună doar să agite puţin lucrurile, de parcă războiul de la graniţă şi contextul european delicat nu ar fi fost suficiente. În numele siguranţei energetice a României, vă rog să o respingeţi”, a spus Virgil Popescu.