Nicolae Ciucă, după summitul NATO de la Madrid: ‘România și-a atins toate țintele strategice’

sursa foto: digi24

România și-a atins toate țintele strategice la summitul NATO de la Madrid, susține premierul Nicolae Ciucă.

„România și-a atins toate țintele strategice la summitul NATO de la Madrid. Conceptul Strategic al Alianței consemnează faptul că Marea Neagră este zonă de interes Strategic al NATO. Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euroatlantice și, în consecință, NATO consolidează, pe termen lung, postura aliată de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, NATO consemnează proiectul de a amplasa o prezență terestră substanțială și persistentă, întărirea apărării aeriene și antirachetă, pre-poziționarea de echipamente militare și îmbunătățirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România”, a scris Ciucă pe Facebook.

Potrivit acestuia, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat prezența suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în țara noastră. Salutăm această contribuție care marchează consistența Parteneriatului Strategic România – SUA.

„Grupul de Luptă înființat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este stabilit în prezent, la nivel de brigadă – dacă situația de securitate o va impune. Salutăm și anunțul Președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a luat decizia de a amplasa în România o prezență militară pe termen lung în cadrul NATO, o brigadă care poate fi activată în caz de nevoie.
România nu a fost niciodată mai sigură în fața unor amenințări directe și persistente derulate în vecinătatea sa imediată”, a mai scris premierul.