Primele gaze din noile exploatări de la Marea Neagră intră în sistemul energetic. Ciucă: ‘Este un moment istoric’

sursa foto: digi24

„Este un moment istoric pentru industria energetică din România: începerea producției de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia”, premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaționalizat de Black Sea Oil & Gas.

„Participăm la un eveniment istoric. Este un moment istoric pentru industria energetică din România. Începerea producţiei de gaze în cadrul Proiectului de dezvoltare Gaze Naturale Midia este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, aşa cum s-a specificat în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta primele cantităţi de gaze au fost deja introduse în piaţa autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice, într-un moment de cotitură şi în contextul în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie. Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”, a declarat premierul.

El a menţionat că susţinerea investiţiilor în energie va poziţiona România ca un furnizor de sercuritate energetică în regiune.

„Felicit compania Black Sea Oil and Gas pentru acest proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiţii în platoul continental al Mării Negre, care aparţine României. Începerea cercetărilor pentru dezvoltarea altor proiecte de energie verde, prin utilizarea infrastructurii deja existente se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 şi viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic. Susţinerea investiţiilor în energie, abordarea pro-business şi stabilitatea vor poziţiona România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetăţenilor şi economiei şi chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a spus Nicolae Ciucă.

El a adăugat că noua lege offshore vine să deblocheze investiţii vitale.

„Practic, acţionăm coordonat pe mai multe planuri. Noua lege offshore vine să deblocheze investiţii vitale ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră şi zăcământul valoros de la Caragele, judeţul Buzău, practic cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani în România. Stabilitatea legislativă este completată de susţinerea adecvată de către Guvern a proiectelor strategice de infrastructură de gaze naturale. Proiectele majore de investiţii derulate de Transgaz, acordul acestei companii cu fondul de investiţii al Iniţiativei celor trei mări, precum şi colaborarea cu celelalte instituţii sunt contribuţii esenţiale la securitatea energetică şi la tranziţia către neutralitatea emisiilor de carbon”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.

El a afirmat că, prin strategiile naționale și mecanismele financiare promovate, „Guvernul este puternic angajat în atingerea obiectivului ambițios de a transforma România, din țară dependentă de gazul rusesc, în stat capabil să asigure stabilitatea energetică în regiune”.

„Cetățenii și mediul economic așteaptă de la noi energie electrică și gaze naturale la costuri corecte. Să aibă stabilitate și să nu-și facă griji pentru iarna viitoare sau pentru următorii ani. Cât mai mulți români să aibă acces la energie. Sunt așteptări firești, iar soluțiilor noastre și proiectul la a cărui lansare participăm au drept scop atingerea acestor obiective și de asemenea, obținerea rezultatelor pe care ni le-am asumat”, a conchis premierul Ciucă.