România și Portugalia susțin aderarea la NATO a Finlandei și Suediei

sursa foto: digi24

Premierii României și Portugaliei, Nicolae Ciucă și Antonio Costa, au declarat, joi, că cele două țări susțin aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord Atlantică.

„Opţiunea de aderare Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă a fiecărei naţiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat ca cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv şi-a demonstrat unitatea şi consistenţa în acţiune şi decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre ale NATO. România susţine aceste demersuri”, a spus şeful Executivului.

La rândul lui, Antonio Costa a avut o poziție similară.

”E o opţiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranţă,contribuie la întătirea Alianţei Nord Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei şi Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întârită prin această aderare”, a spus Costa.