Soluția propusă de PSD pentru a opri spirala scumpirilor. Exemplele oferite sunt din Franța și Germania

sursa foto: zf.ro

PSD consideră că reglementarea pieței energiei este soluția realistă care poate opri spirala scumpirilor, anunță social democrații prin intermediul unui comunicat de presă. PSD cere reluarea, la nivelul coaliţiei de guvernare, a discuţiilor privind aplicarea reglementării preţurilor la energie şi gaze în România, pe o perioadă limitată.

„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, transmite PSD.

Reprezentanții PSD mai spun că au urmărit evoluțiile din Europa „unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!”.

Exemplele oferite de PSD sunt din Franța și Germania

„Franţa naţionalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilităţi. Germania a adoptat legislaţia necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom şi se pregăteşte să preia acţiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER. De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliţie să constate că liberalizarea pieţei energetice, operaţiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eşec de proporţii care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”, se arată în comunicatul oficial.

PSD mai consideră că „reglementarea pieţei energetice reprezintă un instrument de importanţă decisivă în efortul statului de a stopa avalanşa scumpirilor”.

„Este o soluţie care poate oferi mai mult spaţiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii şi economia vor avea şi îşi vor permite să plătească căldura, electricitatea şi carburanţii”, conchide PSD.