USR iese la atac: Ministrul Rafila induce panică generală și decredibilizează sistemul de sănătate din România

sursa foto: europa fm

USR îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila că seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate cu ultimele declaraţii iresponsabile privind pastilele de iod. „Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie şi accentuează riscurile pentru pacienţii cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de aşteptare până vor beneficia de consultaţie”, mai transmite partidul, într-un comunicat de presă.

„Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colț în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca «românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua rețeta». Fără discuții prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domule ministru! Sper doar că oamenii nu își vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor. La o mai bună comunicare din partea Ministerului am renunțat să mai sper”, declară deputatul USR Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

„Ministrul Rafila a ieșit cu o declarație foarte neinspirată, inducând panică generală. În fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie, când s-a publicat ordinul privind distribuția comprimatelor de iodură de potasiu, dar nu prea i-a ieșit campania de comunicare și nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevăzută în ordin. Așa că, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, după punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un brânci discret, care, la acest moment, pare că a fost dat din vârful casei scărilor: ne sună bunicii și părinții speriați că trebuie să ia iod urgent, ne scriu prietenii că s-a întâmplat ceva, se discută că sigur știe ministrul ceva”, declară Diana Stoica, deputat USR și secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

USR îi atrage atenția ministrului Alexandru Rafila că are rolul de a asigura buna funcționare a sistemului de sănătate și că în niciun caz nu trebuie să îngreuneze activitatea medicilor de familie și, implicit, viața bolnavilor care au nevoie de consultații. În acest sens, ministrul Sănătății trebuie să fie receptiv la avertismentele medicilor de familie, care au arătat că recomandarea privind prezentarea imediată pentru ridicarea prescripției cu iodură de potasiu nu va face decât să crească de la câteva zile până la câteva săptămâni timpul în care pacienții cu probleme curente de sănătate vor obține o consultație la medicul de familie.