Directorul închisorii din Baia Mare a fost demis. Acuzații cutremurătoare

sursa foto: stirile pro tv

Directorul Penitenciarului Baia Mare, acuzat de purtare abuzivă în formă continuată, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual în formă continuată și șantaj a fost revocat din funcție, anunță, marți, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

„În urma finalizării verificărilor dispuse la Penitenciarul Baia Mare, conducerea Ministerului Justiţiei a luat act de confirmarea unor deficienţe pe linia activităţii manageriale a directorului de unitate şi a luat, în data de 22.08.2022, măsura revocării din funcţia de conducere a acestuia, conform legislaţiei în vigoare”, transmite Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Administrația Națională a Penitenciarelor manifestă toleranță zero în orice situație de încălcare a legislației sau a codului deontologic”, potrivit ANP.

La finalul săptămânii trecute, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor i-a trimis ministrului Justiției o scrisoare deschisă în care a cerut verificări suplimentare la Penitenciarul Baia Mare. Sindicaliștii arătau că de la declanșarea controlului de către ofițerii ANP și până la această dată, Horia Chiș a exercitat o presiune constantă asupra polițiștilor de penitenciare care au dat declarații împotriva acestuia, „fapt dovedit printre altele (instituțiile abilitate pot demonstra cu ușurință) și de intrările-ieșirile din Penitenciarul Baia Mare ale lui Horia Chiș”.

Recorder a relatat că pe 19 mai 2022, o angajată a Penitenciarului Baia Mare a ieşit din biroul directorului Horia Chiş, în stare de şoc şi cu urme roşii pe gât, iar peste câteva minute, a fost întocmit un raport intern în care medicul instituţiei descria semnele unei agresiuni şi recomanda o expertiză medico-legală. În câteva ore, un medic legist a atestat negru pe alb că femeia a fost strânsă de gât. Astfel, incidentul petrecut în interiorul unei instituţii publice are, oficial, o victimă, dar nu şi un agresor.

„Aceasta e descrierea rece a faptelor. Însă, ce nu se poate descrie în rapoarte sau expertize şi nici nu lasă urme vizibile pe piele este frica. Tocmai frica a împiedicat-o pe angajată să declare că cel care a agresat-o este chiar şeful ei, directorul Horia Chiş”, relata Recorder.

Femeia susţine că atacul violent al şefului nu a apărut din senin şi nici nu a fost un caz izolat. Comportamentul abuziv al bărbatului ar fi fost doar punctul culminant al unei perioade pline de hărţuiri pe care angajata ar fi fost nevoită să le îndure la locul de muncă timp de mai bine de un an.