Gabriela Firea anunță lansarea unui document important: ‘Vrem soluții pentru acești copii’

Sursa foto: Gabriela Firea/ Facebook

Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă că instituţia se pregăteşte să lanseze Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027.

„1 din 3 copii trăieşte în condiţii pe care mulţi dintre noi nici nu ni le imaginăm. Ne pregătim să lansăm unul dinte cele mai importante documente pe care ni le-am asumat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027. E important în primul rând pentru că ne luăm angajamente majore, pentru următorii cinci ani, în faţa celor 3,6 milioane de copii din România. Este vorba despre măsuri şi direcţii de acţiune ţintite mai ales spre comunităţile vulnerabile, unde copiii n-au niciun viitor şi trebuie să le dăm şansa la unul!”, spune Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Ea arată că Strategia Naţională, care aşteaptă acum ultimele avize, apare în contextul dificil în care, în ciuda unor progrese evidente înregistrate în ultimii ani, există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială. Suntem peste media ţărilor europene, cu un procent care nu ne face cinste: 36%, conform datelor EUROSTAT raportate la nivelul anului 2020.

„Vrem soluţii pentru aceşti copii, soluţii care să vizeze toate domeniile, de la educaţie, sănătate şi asistenţă socială, până la promovarea unei justiţii prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile şi administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze şi, în acelaşi timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor. De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc. Avem în faţă un document ambiţios şi va fi nevoie de toată determinarea şi voinţa – inclusiv politică! – pentru a atinge ţintele pe care ni le-am propus. De exemplu, reducerea numărului copiilor afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate şi familiile acestora pentru a beneficia de locuinţe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creşterea ratei de cuprindere în educaţia timpurie pentru copiii de până la 3 ani şi pentru cei între 4 şi 6 ani”, precizează ministrul.

Ministrul Familiei menţionează că pentru măsurile care urmează să fie implementate, finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR sau din resurse externe oferite de diferite organizaţii din domeniul protecţiei copiilor, precum şi din bugetele instituţiilor responsabile.

Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejaţi, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, a organizaţiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor şi a altor parteneri internaţionali.