Gabriela Firea: ‘Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament. Niciunul din cei 47.000 copii să nu mai trăiască în ‘orfelinate”

sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat luni că obiectivul său, ca ministru, este ca „niciunul din cei 47.000 copii lăsaţi de părinţi în grija statului să nu mai trăiască în acele “orfelinate”, care ne-au adus o “faimă negativă în întreaga lume după Revoluţie”. Gabriela Firea a anunțat urgentarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din ţară, după vizita la Complexul de tip familial „Dumbrava minunată” din Pitești, județul Argeș.

„M-am dus să văd cu ochii mei cum trăiesc copiii din centrele de tip familial din județul Argeș. Strădania noastră este ca niciunul din cei 47.000 copii lăsați de părinți în grija statului să nu mai trăiască în acele “orfelinate”, care ne-au adus o “faimă” negativă în întreaga lume după Revoluție.
Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găzduirea copiilor instituționalizați în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă.
Copiii lăsați în grija statului sunt ca niște mlădițe firave. Au nevoie de dragoste și de îngrijire, ca orice copil. Dar mai ales de încredere că pot depăși trauma abandonului și că au aceleași șanse ca și restul copiilor.
Am vizitat Complexul de tip familial „Dumbrava minunată” din Pitești, unde câțiva băieţi cu vârste cuprinse între 12 -18 ani se află în grija statului. Sunt copii minunați, cu rezultate bune la învățătură, sensibili și respectuoși. Visează deja la meseriile pe care le vor avea la terminarea școlii și la familiile pe care și le vor forma.
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a reușit recent majorarea de 5 ori a sumelor alocate pentru cheltuieli personale, sume care nu mai crescuseră din 2014. Este vorba despre 10.000 de copii și tinerii din sistemul de protecție specială, îngrijiți în centrele de tip rezidențial, care vor primi de acum încolo mai mulți bani de buzunar, pentru cheltuielile lor personale.
Majorarea s-a făcut de la 28 de lei/lună la 150 de lei, iar măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și a fost inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
De asemenea, am actualizat și sumele alocate copiilor aflați în centre pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale și jucării. Copiii vor primi între 580 de lei și 1.338 lei, în funcție de vârstă, față de între 366 de lei și 844 de lei, cât primeau până acum. Aceste sume nu au mai fost majorate de peste 8 ani.
Mulțumesc încă o dată președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Minzina, primarului orașului Pitești, Cristian Gentea, deputatului PSD de Argeș, Remus Mihalcea și reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, pentru toată grija și atenția arătată copiilor instituționalizați din Pitești dar și din întreg județul Argeș.
La întâlnire au participat și reprezentații Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – doamnele secretar de stat Doina Pârcălabu și Elena Tudor, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, scrie Firea pe Facebook.