Ligia Deca, instrucțiuni pentru închiderea școlilor: Inspectoratele să se consulte cu Ministerul Educației / Ce obligații au directorii

sursa foto: digi24.ro

Inspectoratele școlare sunt îndemnate să se consulte cu Ministerul Educației în cazul în care o școală solicită în mod excepțional suspendarea cursurilor din cauza virozelor și a gripei. Ministrul Ligia Deca a avut o videoconferință, vineri, cu inspectorii școlari generali.

Videoconferința cu inspectorii școlari generali, organizată de Ministerul Educației, a avut loc vineri în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ligia Deca le-a comunicat inspectorilor școlari concluziile discuțiilor de la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.

Deca i-a încurajat pe inspectorii școlari generali să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul şedinţei, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea.
În acest context, inspectoratele şcolare vor colabora cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în vederea explicării şi accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unităţile de învăţământ, având următoarele obligaţii:
a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcţiile de sănătate publică;
b) comunicarea către unităţile de învăţământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătăţii, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înţelesul tuturor;
c) informarea Ministerului Educaţiei cu privire la orice situaţie excepţională din punct de vedere epidemiologic constatată în unităţile de învăţământ.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:
a) diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
b) realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
d) efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
e) aerisirea periodică a încăperilor;
f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
g) recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal cât şi pentru elevi/preşcolari;
h) informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

1 thought on “Ligia Deca, instrucțiuni pentru închiderea școlilor: Inspectoratele să se consulte cu Ministerul Educației / Ce obligații au directorii

Comments are closed.