Marele cutremur care va lovi România! Gheorghe Mărmureanu avertizează: ‘Nu se mai respectă regula de 100 de ani’

sursa foto: istockphoto

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a declarat, la România TV, că seismologii nu pot estima cu exactitate când va avea loc următorul cutremur de mare intensitate în ţara noastră, întrucât, după seismul din 1977, nu se mai respectă regula de 100 de ani.

„Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri.

Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva 9-10 ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.

Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

În condiţiile în care nu s-ar mai respecta ciclul de 100 de ani, Gheorghe Mărmureanu susţine că următorul mare cutremur din România ar putea avea loc în 2040.