Mii de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Lucian Bode: ‘Ne confruntăm cu o problematică sensibilă’

sursa foto: digifm

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că 14,3% din unitățile de învățământ nu au obținut încă autorizația de securitate la incendiu.

„Două treimi din clădirile şcolare, sunt 24.915 clădiri şcolare, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale. O treime necesită. Iar din 33% avem 18,7% care au. 14,3% nu au obţinut încă. Fie sunt în curs de obţinere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinerea a autorizării pentru securitate la incendiu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o videoconferință cu prefecții și inspectorii școlari.

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că sunt 3.783 de clădiri școlare care funcţionează în prezent fără acest act administrativ.

„Până în prezent au fost evaluate 17.872 unităţi de învăţământ. Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securităţii de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private – 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare. Împreună cu conducerile unităților școlare și autorităților locale, vă îndemn să accelerați procesul de autorizare și, în paralel, să luați toate măsurile menite să prevină producerea de incidente nefericite, astfel încât copiii să fie în siguranță la școală”, a afirmat ministrul Lucian Bode.