Nemăsurata putere a moaștelor. Părintele Calistrat, despre blestemul Sfintei Parascheva

sursa:crestinortodox.ro

Nimeni nu are voie să ia din moaștele Sfintei Parascheva sau să umble la ele, altminteri va fi pus să răspundă în fața lui Dumnezeu, a dezvăluit recent părintele Calistrat Chifan de la mânăstirea Vlădiceni din Iași. Se spune că în jurul anilor 1700, când o persoană a încercat să muște din nasul sfintei, nu s-a mai putut mișca până nu a pus părticica de moaște la locul ei. Tocmai din acest motiv, moaștele au fost sigilate și îmbrăcate în veșminte care se schimbă periodic și sunt trimise apoi la bisericile care poartă hramul Sfintei Parascheva.

Într-un interviu pentru BZI live, părintele Calistrat a povestit: „Sfintele moaște vin într-un costum de in și într-un alt sacos din ăsta de pânză de in cusută, cu peceți domnești și arhierești, în care este scris un blestem că nimeni nu are voie să umble la aceste moaște sau să ia din ele. Este o singură mărturie de la 1700, când o oarecare femeie sau persoană a vrut să muște din nasul Cuvioasei Parascheva și căruța nu a plecat mai departe, până ce nu a dus părticica la loc. Și, în felul acesta, ea a fost sigilată și cu veșminte văzute, astea care le vedem noi că se schimbă periodic. După ce stau o vreme pe Sfânta Parascheva și iau puterea miraculoasă, pentru că stau pe trupul ei sfânt, sunt date la bisericile cu hramul Sfintei Parascheva, la parohiile unde au oamenii evlavie. Oamenii le păstrează frumos în baldachin, în răcliță și se închină la ele exact ca la sfânta și sunt vindecătoare, ca papucii Sfântului Spiridon, ca papucii Sfântului Efrem, ca papucii Sfântului Gherasim din Kefalonia și mulți alți sfinți, care au puterea aceasta miraculoasă a vindecării.”

Sfânta Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, în apropiere de Constantinopol. Este sărbătorită anual pe 14 octombrie, dată la care a decedat în secolul al XI-lea. Pe 13 iunie 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și adăpostite la Biserica Trei Ierarhi pe care acesta a ctitorit-o.

În noaptea zilei de 26 decembrie 1888, lumânarea dintr-un sfesnic a aprins paraclisul în care se aflau cinstitele moaște. Focul a topit racla de argint în care era asezat trupul Cuvioasei, însă de acesta nu s-au atins câtuși de puțin. În anul 1889, Sfintele Moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.