Sfânta Veronica, pomenită astăzi de Biserica Ortodoxă. Rugăciune către Sfânta care te ajută să devii fericit

sursa foto: romaniatv.net

Biserica Ortodoxă Română (BOR) o prăznuiește în calendarul creștin ortodox din 12 iulie pe Sfânta Veronica, una dintre cele mai de referință figuri ale creștinătății.

Sfânta Veronica s-a născut în localitatea Banias, cunoscută și sub denumirea de „Cezareea lui Filip”, în partea nordică a Țării Sfinte, potrivit crestinortodox.ro. Sfânta Veronica a fost tămăduită de Hristos de o boală femeiască după 12 ani de suferință. În semn de mulțumire și slavă adusă lui Dumnezeu, cât și în semn de aducere aminte de binefacerea primită, Sfânta Veronica ar fi turnat o statuie de bronz ce-L reprezenta pe Mântuitor, ținând mâna unei femei îngenunchiate înaintea lui. Sfânta ar fi așezat statuia în fața casei ei, iar la baza acesteia se spune că se afla o plantă ce oferea tămăduire de orice boală.

Sfânta Veronica este acea femeie care a șters cu o maramă față îndurerată a lui Iisus Hristos, pe când Acesta era dus spre Golgota. Chipul lui Hristos ar fi rămas astfel imprimat pe maramă, care a fost considerată apoi „prima icoană nefăcută de mâna omenească”. Ducând o viață sfântă, după multe nevoințe duhovniceșți, Sfânta Veronica a trecut la cele veşnice.

Ce simbolizează numele Veronica

Numele Veronica este compus dintre un nume de origine latina („vera”, adica „adevarat”) şi altul de origina greaca („eikon”, adica „icoana” sau „chip”).

Prin alăturarea celor două cuvinte se obţine un nume ce înseamnă „Adevărata Icoana” sau „Adevăratul Chip”. Acest nume trimite, în mod evident, la chipul Mântuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.

Rugăciune către Sfânta Veronica:Folositoare caldă câștigându-te pe ține, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și că ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne să-L vedem și noi, în viață cea veșnică, ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucură-te, Veronica, mironosița lui Hristos!

O, preamilostivă Sfânta Veronica, care te-ai învrednicit de minunea cea nespusă a primirii Sfintei Mahrame, primește acum și această rugăciune ce-ți aducem ție și aprinde întru noi flacăra iubirii de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, ca împreună cu tine să ne învrednicim a cânta în Împărăția lui Dumnezeu: Aliluia!