Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu este bine să faci astăzi

sursa foto: antena3.ro

Calendar ortodox 29 august 2022 este o zi extrem de importantă pentru creştinii ortodocşi și catolicii care prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Această sărbătoare este ultima din anul bisericesc, întrucât, pe 1 septembrie, începe un nou an. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post, potrivit calendar ortodox.

Postirea în această zi de 29 august este sugerată, pe de o parte, pentru a nu ne asemăna cu Irod, iar pe de altă parte, ca să nu ne asemânăm cu viața înfrânată a lui Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa era descendentă a lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.

Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Atunci când Sfântul Ioan propăvăduia, Galileea era condusă de Irod Antipa. Sfântul Ioan nu s-a sfiit să-l înfrunte şi pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău.

Irod îi pune gând rău, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre el şi soţia fratelui său. Temându-se totuşi de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, acesta se mulţumeşte să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetăţile lui.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulţi oameni importanți. În timpul petrecerii, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă posibilitatea să-și aleagă până la jumătate din împărăţie. La influența mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea în dar capul lui Ioan Botezătorul.

În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul ortodox din 29 august 2022
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe 29 august.

Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului i-a fost dat capul pe tipsie, fiicei regelui Irod, Salomeea.

Tot pe 29 august sunt comemorați eroii care și-au dat viața pentru credință și patrie.

Tradiții și superstiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Nu se mănâncă varză și nici fructe rotunde care pot semăna cu un cap: nuci, mere, prune, usturoi.
Nu se taie pepeni verzi. Se spune că va fi rău de friguri.
Nu se dă cu mătura. Se spune că zgomotul produs de aceasta îi deranjează pe cei morți.
În ziua de 29 august nu se folosește cuțitul în respect față de momentul religios la care se face referire în această zi.
In ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune că începe și frigul toamnei, așa cum fiecare om este cuprins de frisoane când afla modul în care a fost ucis Sfântul Ioan.
Se spune că nu e bine să aibă loc petreceri pe data de 29 august deoarece este o sărbătoare de meditație și de îndreptare a greșelilor.
În această zi se dau de pomană bucate pentru pomenirea celor adormiți.


Rugăciune puternică de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit tradiției ortodoxe, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul despre care se spune că îndeplinește orice dorință.

Această rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. Potrivit preoților, este bine ca această rugăciune puternică să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”