Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Moșii de toamnă: De ce nu este bine ca întunericul să te prindă în afara casei

sursa foto: condoleante.ro

Moșii de toamnă 2022 sau Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru credincioșii creștini, fiind ziua de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi. Anul acesta, Moșii de toamnă pică pe 5 noiembrie. De Moșii de toamnă sunt legate multe tradiții, dar și multe superstiții.

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, eventual câteva preparate pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea sunt împărţite celor nevoiaşi alături de o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.

Imediat după slujbă, se merge la cimitir unde se aprind lumânări la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.

În Muntenia există obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit, potrivit condoleante.ro

În zonele rurale, pe vremuri se obișnuia să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dădea de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt.

În Sâmbăta morţilor, nu se dă cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaților, nu se spală și nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.

De asemenea, nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.