Ursul de Cișmigiu, noua „atracție” a Capitalei. E un pericol real, avertizează ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, într-o emisiune la TVR Info că în scurt timp urșii vor ajunge în parcurile Capitalei dacă nu se vor lua măsuri radicale. De altfel, acum câteva săptămâni, un urs a fost zărit în pădurea Scroviștea aflată la 30 de kilometri de București.  Ministrul spune că trebuie făcut un recensământ al urșilor și că animalele trebuie alungate, sub orice formă, din intravilan. Potrivit unei asociații a vânătorilor, pe teritoriul țării s-ar afla în jur de 10 000 de urși.  Ministrul a promis că, pentru fermieri, vor fi finanțate garduri electrice care să împiedice urșii să le devasteze proprietățile. El a dat vina pe asociațiile și civilii care împiedică intervențiile asupra acestor animale.

”Pericolul se va generaliza și vor fi afectate comunitățile dar, din păcate, și persoanele care vor fi atacate. În ultimii ani, după ce s-a eliminat complet intervenția umană, statistica arată că numărul județelor în care sunt conflicte om-urs crește și animalele vin spre câmpie.

Dacă nu înțelegem că trebuie luate măsuri și că populația de urs își are habitatul natural în pădure și nu este normal să umplem cu urși și Delta Dunării, și Timișoara și Bucureștiul și Baia Mare, vom ajunge în situația respectivă.

Este șocant pentru un bucureștean în momentul în care ajunge ursul în București, dar era previzibil, și acei bucureșteni care au spus că nu trebuie nicio intervenție umană și nu este bine ca ursul să fie împușcat, se vor trezi cu ursul în Cișmigiu, dacă nu avem grijă”, a declarat Tanczos.