Vești bune pentru cei care au plătit amendă pentru că nu au completat PLF-ul în stare de alertă. Pot cere banii înapoi

sursa foto: playtech.ro

Cine a plătit amenda pentru necompletarea Formularului de Localizare a Pasagerilor (PLF) în timpul stării de alertă, va putea cere benii înapoi de la stat. Ministerul Dezvoltării a aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni, care reprezentă amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF), informează Mediafax.

Potrivit MDLPA, cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, pentru restituirea sumelor achitate, în termen de 90 de zile începând de miercuri, 17 august.

Pentru ca cererile să fie procesate rapid, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit.

Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc.

Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Formularul digital PLF a fost introdus în România pe 20 decembrie anul trecut. Oricine intra în țara noastră trebuia să completeze acest formular care, teoretic, ajutau autoritățile sanitare în anchetele epidemiologice COVID.

Ulterior, formularul a fost eliminat în luna mai.

Dar în acea perioadă mulți români au primit amenzi pentru necompletarea formularului. Amenzi care au ajuns și la 3.000 de lei.