Ziua cea mare pentru milioane de români: Se dau bani în plus la pensie!

sursa foto: pixabay

Pensionarii ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi în luna iulie un ajutor financiar în cuantum de 700 de lei, potrivit Ordonanţei 74 din iunie 2022.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a transmis la jumătatea acestei săptămâni că taloanele de pensie aferente lunii iulie, care conțin ajutorul financiar, au început să fie tipărite, iar de vineri demarează și efectuarea plăților. Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri. Specialiștii din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale au avut de analizat pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

De altfel, sunt luate în calcul veniturile din indemnizația socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanții Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. În același timp, în situația persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaș în parte.

Autoritățile mai anunță că acest sprijin este oferit românilor în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni din luna iulie a acestui an. La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.

Ajutorul financiar de acest tip este oferit doar persoanelor îndreptățite care au domiciliul în România. Nu primesc acești bani românii care au locul de ședere/reședința obișnuită în străinătate.

Ajutorul financiar este asigurat din bugetul de stat. De altfel, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuției bănești individuale în vederea obținerii unui bilet de tratament balnear și nu este supus executării silite.