Căldură mare în următoarele săptămâni. Prognoza actualizată până pe 5 septembrie

sursa foto: istockphoto

Urmează trei săptămâni de caniculă, anunță Administrația Națională de Meteorologie  într-o actualizare a prognozei meteo pentru următoarele patru săptămâni (08.08.2022 – 05.09.2022). Potrivit ANM, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, dar în unele zone va și ploua.

Până pe 15 august, temperaturile vor înregistra valori mai ridicate decât normalul perioadei în zonele de sud. În restul teritoriului, temperatura medie a aerului se va încadra în limitele normale. Regimul pluviometric va înregistra valori excedentare în jumătatea de nord-vest a României, în special în vestul Carpaților Meridionali, cât și în zona Munților Apuseni. În restul teritoriului, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, posibil deficitare în sud-estul țării.

De pe 15 până pe 22 august, valori termice mai ridicate decât specificul perioadei vor fi înregistrate în toată țara, în special în regiunile de sud-vest.

Regimul pluviometric se va încadra în limitele normalului perioadei în mai toate regiunile țării.

În săptămâna 22-29 august, valorile medii ale temperaturii aerului se vor situa peste normalul perioadei în toată țara, dar cu precădere în sud și vest, iar cantitățile de precipitații se vor apropia de normal. În săptămâna 29 august-5 septembrie, va fi foarte cald în toată țara, iar regimul pluviometric va fi deficitar.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de caniculă, valabilă în zilele de 4, 5, 6 și 7 august 2022, începând de joi, 4 august, de la ora 10:00 și până pe 7 august, la ora 21:00. Fenomenele anunțate de meteorologi vizează un val de căldură, însoțit de un disconfort termic ridicat.

Zonele vizate de atenționarea de Cod galben emisă de ANM în intervalul 4-7 august 2022 sunt județele din vestul și sudul României, unde valul de căldură se va extinde și va persista, în timp ce disconfortul termic va fi unul ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va trece de pragul critic de 80 de unități și se va menține la fel de ridicat și în prima parte a săptămânii următoare, cu precădere în regiunile de vest și sud ale țării. Până în seara zilei de 7 august, va fi foarte cald și în București. Meteorologii atrag atenția asupra disconfortului termic ridicat pentru că indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.