Declarația care îl va înfuria pe Putin! Recep Erdogan: Întoarcerea Crimeii în Ucraina este o cerință a dreptului internațional

sursa foto: antena3.ro

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți, în discursul său la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeii, că eliberarea Crimeii de sub ocupație rusă este o cerință de facto a dreptului internațional și un element important al securității și stabilității globale, potrivit agenției de presă Anadolu.

„Revenirea Crimeii la Ucraina, din care este o parte inseparabilă, este în esență o cerință internațională a dreptului internațional”, a declarat liderul turc, într-un mesaj video la al doilea Summit al Platformei Internaționale Crimeea.

„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii și a declarat deschis încă din prima zi că acest pas este ilegitim și ilegal. Asta e o poziție principială care are nu numai baze juridice, ci și morale”, a explicat președintele turc.

Recep Tayyip Erdogan a subliniat că protejarea integrității teritoriale, a suveranității și unității politice ucrainene este „critică” pentru securitatea și stabilitatea din regiune și de pe glob.

„Asigurarea siguranței și bunăstării compatrioților noștri tătari din Crimeea este, de asemenea, printre prioritățile Turciei”, a adăugat Erdogan.

Liderul turc a reiterat că așteaptă eliberarea lui Nariman Dzhelyal, vicepreședintele Mejlis-ului tătarilor din Crimeea, și a alți cel puțin 45 de tătari din peninsulă care au fost reținuți de Rusia în 2021.

„Tătarii din Crimeea, care au suferit dureri mari de-a lungul istoriei, luptă pentru o viață pașnică în patria lor. Turcia va continua să fie alături de guvernul ucrainean și de tătarii din Crimeea în acest proces”, a continuat Erdogan.

Nu în ultimul rând, președintele Turciei a spus că Ankara va continua să joace un rol de mediator între Kiev și Moscova pentru a asigura pacea în regiune.