Dintr-un trib marginalizat, la cârma țării. O femeie a fost aleasă președinte în India

sursa foto: blacknews

Droupadi Murmu a devenit prima preşedintă a Indiei provenită dintr-un trib, ceea ce sporeşte speranţele că discriminarea în ţara sud-asiatică va putea să fie eliminată, transmit vineri Reuters şi Kyodo, potrivit Agerpres.

Murmu a fost aleasă de către parlamentari într-un scrutin care a început luni, voturile fiind numărate joi. În India preşedintele este ales pentru un mandat de cinci ani de cei peste 4.500 de membri aleşi ai celor două camere ale parlamentului şi ai adunărilor legislative regionale din ţară.

În vârstă de 64 de ani, Droupadi Murmu, din tribul Santhal, a fost desemnată de partidul la putere, Bharatiya Janata, al premierului Narendra Modi, pentru acest post eminamente ceremonial.

”O fiică a Indiei născută într-o comunitate tribală într-o zonă îndepărtată din estul Indiei a fost aleasă Preşedintele nostru!”, a reacţionat pe Twitter premierul Narendra Mori. El a numit-o pe Droupadi Murmu ”o rază de speranţă pentru cetăţenii indieni, în special pentru cei săraci, oprimaţi şi marginalizaţi”.

Droupadi Murmu şi-a început cariera ca învăţătoare în statul Odisha, din estul Indiei, înainte de a intra în politică. Ea a ocupat posturi ministeriale în guvernul statului Odisha şi a fost guvernatoare a statului Jharkhand (est).

Principalul ei contracandidat a fost Yashwant Sinha (84 de ani), sprijinit de partidele de opoziţie, printre care Partidul Congresului. El a fost membru al partidului Bharatiya Janata şi ministru al finanţelor şi al afacerilor externe.

Mandatul de cinci ani al preşedintelui în exerciţiu Ram Nath Kovind se încheie pe 24 iulie.