Halucinant! O vedetă TV a fost condamnată la 8.658 de ani de închisoare – care sunt acuzațiile

sursa foto: pixabay

Un teleevanghelist celebru din Turcia, Adnan Otkar, căruia îi plăcea să se înconjoare de femei tinere, pe care le numea „pisicuţele” sale, a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la 8.658 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală şi abuz de minori, relatează BBC.

În vârstă de 66 de ani, Adnan Oktar a avut propriul său canal de televiziune, A9 TV, prin intermediul căruia a ţinut predici religioase.

Oktar şi sute de adepţi ai săi au fost arestaţi în 2018, la domiciliul său, pentru o sumedenie de acuzaţii, printre care conducerea unei organizaţii criminale, infracţiuni fiscale, abuzuri sexuale şi infracţiuni ce intrau sub incidenţa legilor antiteroriste.

În timpul arestării sale, Oktar a declarat jurnaliştilor că acuzaţiile aduse împotriva sa sunt „minciuni” şi „un joc al statului paralel britanic”, un subiect despre care a vorbit frecvent în trecut.
Un adversar înverşunat al teoriei evoluţiei, el a scris o carte despre creaţionism, „Atlasul creaţiei”, în care susţinea că teoria evoluţiei a lui Darwin se află la baza terorismului internaţional. Deşi luată în derâdere pe scară largă, mai multe exemplare ale cărţii sale ar fi fost expediate, fără a fi solicitate, către universităţi şi biblioteci.

Opiniile sale l-au făcut celebru atât în Turcia, cât şi în străinătate, fiind arestat de mai multe ori înainte de 2018 şi petrecând timp atât în închisoare, cât şi într-o unitate de psihiatrie, de-a lungul anilor.

Iniţial, Oktar a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare de 1.075 de ani, dar o curte de apel a dispus rejudecarea procesului, în care au fost implicaţi în total 215 inculpaţi. Zece dintre ei au primit, la rândul lor, pedepse cu 8.658 de ani de închisoare, ceilalţi au avut parte de pedepse mai scurte.

În ianuarie 2021, Adnan Oktar a fost condamnat pentru 10 acuzaţii separate, printre care conducerea unei organizaţii criminale, implicare în spionaj politic şi militar, abuz sexual asupra minorilor, viol, şantaj şi tortură. De asemenea, a fost acuzat de presupuse legături cu clericul exilat Fethullah Gulen, pe care guvernul turc îl acuză că a pus la cale o lovitură de stat militară eşuată în 2016, în urma căreia 251 de persoane au fost ucise şi peste 2.000 rănite. O instanţă superioară a anulat apoi această hotărâre.