Imagini virale: Președintele Chinei a cedat și l-a certat în public pe premierul Canadei

sursa foto: dw.com

Liderul Chinei Xi Jinping a fost surprins miercuri într-un moment de o sinceritate rară, fiind filmat în timp ce îl mustra pe omologul său canadian, premierul Justin Trudeau, pentru ceea ce el a descris drept discuţii „scurse” către presă, relatează CNN.

Discuţia a avut loc în marja summitului G20 din Indonezia. Xi i-a vorbit lui Trudeau în mandarină, zâmbind tot timpul, dar în momentul în care interpretul a tradus în engleză s-a dovedit că ceea ce spunea liderul chinez era, de fapt, mai puţin prietenos.

„Tot ceea ce am discutat a fost scurs în presă şi acest lucru nu este adecvat”, a spus traducătorul lui Xi.

Trudeau a dat din cap, iar Xi a vorbit din nou.

„Şi nu aşa s-a desfăşurat conversaţia”, a tradus interpretul. „Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră, atunci vom discuta cu o atitudine de respect reciproc, altfel ar putea exista consecinţe imprevizibile”, îl avertizează Xi, în mandarină, pe liderul canadian.

Traducătorul lui Xi încearcă să traducă ceea ce s-a spus, dar ajunge doar la „Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră”, moment în care intervine Trudeau:

„În Canada, noi credem într-un dialog liber, deschis şi sincer. Vom continua să lucrăm împreună într-un mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu vom fi de acord”, adaugă premierul canadian.

„Să creăm mai întâi condiţiile”, răspunde Xi, potrivit traducătorului.