Primele rezultate din SUA confirmă aşteptările celor două mari partide

sursa foto: pixabay

Republicanii au obţinut marţi o primă victorie în alegerile din SUA, asigurându-şi unul din cele mai disputate mandate în Congres, însă democraţii speră să limiteze înfrângerile la scrutinul care ar putea decide viitorul politic al preşedintelui Joe Biden şi al rivalului său Donald Trump, transmite AFP, scrie Agerpres.

După o campanie axată pe problema inflaţiei, J.D. Vance, unul din protejaţii lui Trump, a câştigat mandatul de senator de Ohio, unul din statele importante pentru agricultura şi industria Americii.

Creşterea preţurilor reprezintă un handicap pentru democraţi şi pentru Biden, care ar putea pierde majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat.

Fostul preşedinte Trump, care a contribuit fervent la campaniile mai multor candidaţi republicani, speră ca succesul acestora să îi asigure terenul propice pentru a-şi lansa candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024. El a promis că va face „un anunţ foarte mare” în 15 noiembrie. După ce a încheiat turneul electoral luni seara, în Ohio, miliardarul în vârstă de 76 de ani a reapărut marţi cu o scurtă declaraţie televizată, apreciată de AFP ca relativ incoerentă, prin care a salutat victoriile mai multora din candidaţii pe care îi susţinuse.

În total, conform prognozelor presei americane, peste 140 de candidaţi republicani au ieşit victorioşi, însă unii din cei care susţineau diferitele teorii fără probe ale lui Trump au pierdut, cum ar fi Doug Mastriano, care a încercat să obţină postul de guvernator de Pennsylvania. Fostul preşedinte şi mulţi din admiratorii săi încă nu au recunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Biden. În total, după numărătoarea ziarului Washington Post, au candidat pentru mandate locale sau naţionale aproape 300 de republicani adepţi ai teoriei conspiraţiei, iar unii au ajuns secretari de stat, urmând să conducă operaţiunile electorale la viitoarele alegeri.

Marjorie Taylor Greene, republicană cunoscută pentru exagerări, a fost realeasă în Camera Reprezentanţilor, iar Katie Britt le-a adus republicanilor un mandat de senator pentru statul Alabama.

Democraţii nu au suferit însă înfrângeri pe linie. Ei au obţinut două posturi de guvernator – în statele Maryland şi Massachusetts – ocupate până acum de conservatori. Maura Healey va fi prima lesbiană care conduce un stat american, iar Biden a sunat-o pentru a o felicita imediat după ce s-a aflat rezultatul din Massachusetts.

Partidul preşedintelui în vârstă de 79 de ani a reuşit de asemenea să evite o pierdere grea, păstrându-şi controlul în statul New York, unde republicanii sperau să o răstoarne pe guvernatoarea Kathy Hochul.

În Camera Reprezentanţilor, sondajele anunţă o mare victorie a republicanilor – un scenariu clasic în politica din SUA, observă AFP: de multe ori, în alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, electoratul sancţionează partidul liderului de la Casa Albă. Nu s-a produs încă „mareea roşie” (culoarea republicanilor) promisă de Trump, numărătoarea voturilor fiind departe de final.

Nu se poate spune deocamdată cine va controla Senatul, unde majoritatea va depinde de rezultatele competiţiilor strânse din state-cheie ca Georgia, Arizona sau Pennsylvania.

Unele rezultate au fost conform aşteptărilor. De exemplu, guvernatorul republican Ron DeSantis a fost reales triumfal în Florida şi este posibil să candideze peste doi ani la preşedinţia Statelor Unite. În discursul său după anunţul victoriei, politicianul în vârstă de 44 de ani a promis că pentru el „lupta abia începe” şi a susţinut că a făcut din statul său, care oscila de multă vreme între stânga şi dreapta, un „tărâm al făgăduinţei” pentru republicani. Aceştia şi-au păstrat în Florida şi mandatul de senator al lui Marco Rubio.